Jalkapallon säännöt

Jalkapallon säännöt ovat lopulta yksinkertaiset.Tällä sivulla kerromme pähkinänkuoressa jalkapallon säännöistä. Vaikket haluaisikaan Messiksi Messin paikalle, on silti hyvä tietää, millaiset jalkapallon säännöt oikein ovat. Säännöt on myös hyvä tuntea silloin, jos vedonlyönti kiinnostaa!

Kenttä

Jalkapalloa pelataan suorakaiteen muotoisella kentällä. Kentän pinnan tulee olla nurmea, mutta joissain tapauksissa myös keinonurmi hyväksytään. Kenttää määrittävät sivu- ja päätyrajat. Muita merkittäviä kohtia ovat keskipiste ja rangaistusalue, sekä rangaistuspilkku. Rangaistusalue on suorakulmion muotoinen alue 16,5 metriä maalitolpista ulospäin. Rangaistuspilkku sijaitsee 11 metrin päässä maalin keskikohdasta.

Myös muita alueita on määritelty kentällä. Esimerkiksi tekninen alue sijaitsee pelaajien ja muiden joukkueeseen kuuluvien henkilöiden penkeistä metrien eteenpäin, kuitenkin niin että väliä sivurajaan jää myös metrin verran. Maalit sijaitsevat kummankin päädyn keskikohdissa. Maalitolppien etäisyys toisistaan on 7,32 metriä ja maalin korkeus 2,44 metriä.

Kaupallista mainontaa ei kentän alueella saa olla. Kaiken ottelupaikalle sijoitetun mainonnan on oltava vähintään metrin päässä sivurajasta tai maaliverkosta.

Pallo

Pallo on jalkapallossa pyöreä, päinvastoin kuin vaikkapa rugbyssa, jossa se on soikea. Pallon ympärysmitan on oltava 68-70 senttiä. Pallossa ei saa olla mainoksia. Jos pallo vioittuu, on tuomarin tehtävä katkaista peli. Palloa ei saa vaihtaa ilman erotuomarin lupaa. Lisäpalloja voidaan sijoittaa kentän ympärille – näin pelin kulku ei keskeydy liian pitkäksi aikaa, jos pallo vaikka potkaistaan katsomoon. Lisäpalloja antamassa on usein nk. pallopoikia. Lisäpallojen käytön valvonta kuuluu erotuomarin tehtäviin.

Pelaajat

Jalkapallossa on kaksi joukkuetta. Kummassakin joukkueessa on enintään 11 pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Ottelu ei voi alkaa tai jatkua, jos toisessa joukkueessa pelaajia on vähemmän kuin seitsemän. Pelaajat ja vaihtopelaajat on nimettävä ennen ottelua. Muut kuin nimetyt pelaajat eivät saa osallistua otteluun.

Pelin aikana on kummallakin joukkueella mahdollisuus suorittaa yhteensä kolme vaihtoa. Tällöin erotuomarille ilmoitetaan vaihdosta ja se suoritetaan, kun erotuomari antaa siihen luvan. Vaihdot suoritetaan pelikatkoilla.

Ottelu

Jalkapallo-otteluun kuuluu kaksi 45 minuutin puoliaikaa. Puoliaikojen välissä pidetään 15 minuutin tauko. Molemmat puoliajat aloitetaan aloituspotkulla. Ennen peliä suoritetaan kolikkoarvonta, jonka voittanut joukkue saa valita puolen. Vastajoukkue puolestaan saa aloituksen. Toisella puoliajalla puolia vaihdetaan. Myös maalin jälkeen peliä jatketaan aloituspotkulla, maalin kärsineen joukkueen toimesta.

Aloituspotkun aikana kaikkien pelaajien on oltava omilla kenttäpuoliskoillaan, eivätkä vastapelaajat saa tulla 9,15 metriä lähemmäs palloa. Pallo sijoitetaan keskipisteeseen ja sen katsotaan olevan pelissä, kun tuomari on viheltänyt ja palloa on potkaistu. Tämän jälkeen peli jatkuu normaalisti.

Aina kun pallo menee toisen joukkueen maaliin, saa toinen joukkue siitä yhden pisteen. Se joukkue, joka peliajan lopussa on tehnyt enemmän maaleja, on voittaja. Jos maalit ovat tasan tai niitä ei ole ollenkaan, katsotaan peli tasapeliksi. Kuitenkin, jos kyseessä on peli, jonka voittaja on pakko ratkaista, mennään lisäajalle. Jos lisäaikakaan ei tuota voittajaa, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

Tällöin kumpikin joukkue nimeää viisi potkaisijaa. Potkut suoritetaan rangaistuspilkulta, eikä kentällä saa niiden aikana olla muita pelaajia kuin potkaisija ja maalivahti. Mikäli voittaja ei viiden rangaistuspotkun jälkeen ole selvillä, jatketaan niiden antamista, kunnes jommalla kummalla joukkueella on enemmän maaleja. Tästä joukkueesta tulee pelin voittaja.

Paitsio

Jos hyökkäävän joukkueen pelaajan mikä tahansa kehonosa on lähempänä vastajoukkueen päätyrajaa kuin sekä pallo että vastustajan alin pelaaja (ei maalivahti), on pelaaja paitsiossa. Paitsiossa oleminen ei sinänsä ole kiellettyä. Kuitenkin, jos pelaaja on paitsioasemassa sillä hetkellä kun syöttävä pelaaja koskettaa palloa ja paitsiossa ollut pelaaja tämän jälkeen joko pelaa palloa tai muuten vaikuttaa pelin kulkuun, katsotaan tämä rikkeeksi.

Tuomittavasta paitsiosta seuraa vastajoukkueelle vapaapotku rikkomuspaikalta. Paitsioasema ei ole tuomittava, jos paitsiossa ollut pelaaja saa pallon suoraan rajaheitosta, maalipotkusta tai kulmapotkusta.

Rangaistuksista

Rikkeestä seuraa vastajoukkueen vapaapotku. Tällaisia rikkeitä voivat olla mm. vastapelaajalle suoritettu vartalotaklaus, pelaajan päälle hyppääminen tai tämän potkaiseminen, lyöminen tai kamppaaminen. Samoin vapaapotku seuraa, jos pelaa palloa käsin, pitää kiinni vastapelaajasta, estää tämän etenemisen tai sylkee tätä. Myös ylipäätään vaarallisesta pelaamisesta voidaan määrätä vapaapotku.

Tuomari voi antaa pelaajalle varoituksen merkiksi keltaisen kortin tai vakavasta rikkeestä punaisen. Kahdesta keltaisesta kortista saa automaattisesti punaisen. Punaisen kortin saaneen pelaajan on poistuttava kentältä eikä häntä ole lupa korvata.

Rajaheitto, maalipotku, kulmapotku

Rajaheiton saa kun pallo menee vastapelaajasta sivurajan yli. Maalipotkun saa kun pallo menee hyökkääjästä päätyrajan yli. Jos pallo menee päätyrajan yli puolustavasta pelaajasta, määrätään kulmapotku. Rajaheitossa vastustajan pelaajan on oltava vähintään kahden metrin päässä heittopaikasta ja kulmapotkussa 9,15 metrin päässä kulma-alueen kaaresta.